V listopadu s Lichožrouty

11.11.2016 08:25

BESEDA V LICHOŽROUTÍM STYLU...


První, listopadové, čtvrteční dopoledne jsem do knihovny pozvala nejstarší zástupce prvního stupně ZŠ, „páťáky“. Nejprve dorazila 5.B se svou třídní učitelkou Danou Poláškovou a následovala 5.A s paní učitelkou Marií Miklovou Pítrovou a asistentkou Janou Kolaříkovou.

Prostor knihovny většinou všichni důvěrně znali a tak se úvodní prohlídka stala spíše úvodním průletem mezi regály.

O to víc času jsme mohli věnovat samotnému tématu, tedy Lichožroutům. Nejprve jsme se zaměřili na samotné autory knih, spisovatele Pavla Šruta a ilustrátorku Galinu Miklíkovou. Nemohla jsem nezmínit všechny ocenění, které kniha získala a pak už nezbývalo, než odtrhnout roušku tajemství, co, nebo kdo to vlastně jsou, ti Lichožrouti.

Předčítání ukázky jsem začala pěkně odborně, popisem života lichožroutů pana Prof. Ing. Réného Kadeřábka. V tu chvíli už všem dětem bylo jasné o jaké tvory se jedná. Mohli jsme tedy vstoupit do samotného příběhu hlavního hrdiny Hihlíka.

To, jak páťáci bedlivě poslouchali pak prověřila malá křížovka na rychlost. Nelehký úkol nakonec našel své vítěze a tři odměněné žáky z každé třídy. Souboj to byl vyrovnaný. V obou třídách se našel jeden vítěz a druhé místo se rozdělilo mezi dvě jména.


5.B

1. místo: Radek Malina

2. místo: Radka Vašutová, Ema Fárková


5.A

1. místo: Alenka Křenková

2. místo: Adélka Minarčíková, Roman Rusín


Těmto výborným posluchačům s nejlepším postřehem moc gratuluji. A všem ostatním páťákům, včetně paní učitelek, přeji velkou dávku trpělivosti a shovívavosti s Lichožrouty, u vás doma.